Rekruteren via social media is zoals sex. If you think it’s overrated, you probably ain’t doing it right.

Dinsdag kregen ik en heel wat andere genodigden de resultaten van dit onderzoek te horen en te zien op het Stepstone Social Media, What to expect event. Een leuke namiddag die goed verzorgd was en interessant. Ik was uitermate nieuwsgierig naar de resultaten van hun onderzoek, deels omdat ik er zelf aan meegedaan had en deels omdat ik wilde weten wat social media nu al echt betekende voor bedrijven en hun rekrutering. Er waren een paar verrassende grafieken, zoals het feit dat social media vaker voor hr ingezet wordt dan voor marketing en bijna geen enkel bedrijf al een aanwerving had gedaan via social media. Zo verrassend als sommige cijfers waren, zo bedenkelijk waren andere. En dit is geen verwijt naar Stepstone, maar eerder wat bedenkingen die ik had vanuit mijn eigen overtuigingen. Het persbericht kon niet op zich laten wachten en terecht, want ik vind het goed dat Stepstone dit onderzoek gevoerd heeft. Eindelijk eens wat cijfers die representatief zijn voor onze markten. Maar…

Na het lezen van dit persbericht en het zien van de resultaten had ik toch enkele vragen. En dit zijn vragen gericht naar alle jobsites en werkgevers, dit onderzoek van Stepstone was gewoon een goede aanleiding.

@ Werkgevers

  • Krijgen jullie bij het zien van deze resultaten niet nog minder zin om social media te gaan gebruiken? Onbekend is onbemind. Vele werkgevers zien social media nog steeds als iets vreemd en gevaarlijk en weten niet goed hoe ermee om te gaan. We moeten het gebruiken, maar hoe, en is het de moeite om er zoveel tijd in te steken?
  • Geloven jullie echt dat social media alleen kan werken als je er veel tijd en geld insteekt? Ligt het gebrek aan succesverhalen niet aan het feit dat het medium nog aan het groeien is bij bevolking en bedrijfswereld? En bovenal ligt het ook niet aan het feit dat nog maar weinig bedrijven beseffen dat ze totaal geen werkgeversmerk hebben, wat ook tevens de reden is dat hun klassieke media niets opbrengt?
  • Gaan jullie de reeds begonnen War on Talent winnen met enkel te adverteren in klassieke kanalen? Of gaan jullie ook deze nieuwe online markt naar jullie hand zetten en een employer brand in de markt zetten?
  • Vinden jullie echt dat social media geen potentieel ad hoc rekruteringsmedium kan worden of al is? Hebben jullie hier reeds uitvoerig kennis meegemaakt? Hebben jullie een rekruteringsbureau dat gelooft in social media? Wat is jullie reactie als ik zeg dat voor bijvoorbeeld een paar honderd euro een ad op Facebook tot 1.500 clicks naar de jobsite en 5.000.000 impressies kan opleveren. Geef mij één banner die dit resultaat kan leveren voor zo weinig geld. Is er een database die zo up-to-date is als bijvoorbeeld Linkedin? Geef mij 7 manieren om via Linkedin efficiënt te rekruteren? Hoeveel hebben jullie er al effectief gebruikt?
  • Elke week is er wel ergens een social media event of opleiding en telkens hebben jullie het gevoel dat jullie niet meer kunnen volgen. Wordt het dan niet tijd om het potentieel van social media te gaan zien en hier echt in te gaan investeren? Het is niet voor niets dat Linkedin de nummer 1 rekruteringstool is van de VS. Ik geef toe hier zijn wij nog niet, want we ontbreken nog een massa aan profielen, maar de groep wordt elke dag groter.
  • Noem mij één klassiek medium waarmee je zo specifiek kan rekruteren dat je zelfs kan selecteren op het eten dat jullie kandidaten graag hebben?

@ Jobsites

  • Hoe zien jullie de toekomst? Hoe zien jullie te concurreren tegen bijvoorbeeld een sterker staand Linkedin? Jullie gaan nooit verdwijnen of vervangen worden, dat is waar, maar hoe gaan jullie deze budgetten proberen te behouden?
  • Hoe gaan jullie de databases up-to-date blijven houden en concurreren met een Linkedin, waar mensen hun profiel veel sneller updaten?
  • Hoe gaan jullie de goedkope en specifieke adverteermogelijkheden die social media bieden counteren?
  • Gaan jullie verbroederen met sociale mediums of hun net counteren? Momenteel zie ik verbroedering, maar hoe gaan jullie hiermee omgaan als social media sterker wordt?

Klassieke rekruteringsmedia offline en online gaan nooit verdwijnen en dat hoop ik ook van niet, want ik ben overtuigd van hun kracht. En ik ben het eens met de resultaten die Stepstone voorlegt, want dat is inderdaad de huidige situatie. Maar daar zijn 2 redenen voor. Wij staan nog steeds in onze social media kinderschoenen zowel bedrijven als bevolking. De mogelijkheden die social media bieden, zijn nog te onbekend. Agentschappen begeleiden hun klanten hier nog te weinig in en zeker als ik hoor van bedrijven dat er bureaus zijn die hun klanten vertellen dat social media een hype is. Dan zakt mijn broek echt af.
Ik volg als ik hoor dat bedrijven die vaker actief zijn op social media vlugger succes gaan boeken. Dus hoe meer interactie, hoe meer de naam gezien wordt, hoe beter de resultaten. Dus met andere woorden werkgevers begin te werken aan een degelijk employer brand en elk medium zal goudeieren leggen. Ook social media en haar ROI zal jullie oogjes doen fonkelen. But remember een goede communicatiemix van offline, online, interne en externe kanalen die kan steunen op een sterk employer brand is het ultieme wapen.

Ik ben er misschien ‘te’ vol van, maar als werkgevers al de helft zo enthousiast worden ben ik al blij. Daarom zeg ik: “Rekruteren via social media is zoals sex. If you think it’s overrated, you probably ain’t doing it right.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Reacties to “Rekruteren via social media is zoals sex. If you think it’s overrated, you probably ain’t doing it right.”

  1. Tweets that mention Rekruteren via social media is zoals sex. If you think it’s overrated, you probably ain’t doing it right. « -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Toprecruiters blog and britt v. capelleveen, HRbrandboy. HRbrandboy said: Rekruteren via social media is zoals sex. If you think it’s overrated, you probably ain’t doing it right. http://bit.ly/cxIJJr #opinie […]

  2. HR Brandboy bestaat een half jaar, even een overzicht « Says:

    […] Rekruteren via social media is zoals sex, if you think it’s overrated you probably ain’t… […]

Plaats een reactie